martes, 23 de marzo de 2010

Tornada de Piura

Ja han passat ses dues setmanes de feina a Piura, província que es troba al nord, en el límit amb l'Equador. Zona de molta calor, sobre tot, calor humana. La rebuda dels mestres ha estat una de les més acollidores que vaig viure en aquest país. Gràcies a Iolanda, a Alícia, que m'ha allotjat a ca seva i m'ha cuidat com una mare, a Flor, a Marco Antonio, a Luis Alejandro ...
En el viatge d'anada vam arribar amb n'Isabel Rivera, presidenta de l'IPP i la seva filla, na Carito, qui va fer de secretària i de suport logístic i personal. Amb elles vam visitar tota una sèrie de centres escolars de dins i dels voltants de la ciutat de Piura en els quals estan constituîts els CADs.
Em va cridar s'atenció especialment l'alt nivell pedagògic dels mestres i el gran entusiasme per innovar i treballar junts sobre diferents temes d'actualitat: Igualtat de gènere, Projectes de treball, Comunitats d'aprenentatge, Educació per al desenvolupament sostenible, Convivència ... en unes condicions que, des dels nostres paràmetres eurocentristes podríem anomenar de "heroîques".
Les condicions de feina dels mestres peruans són dignes de destacar, comencant pel desplacament que han de fer a diari, per unes carreteres de trotxa interminables, sense asfaltar, la qual cosa significa que han d'emprar a vegades més de dues hores d'anada i ses altres dues hores de tornada, en diferents tipus de movilitat per trajecte (taxi col.lectiu, moto-taxi, combis, bus, etc.). Ben segur que a partir d'ara em consideraré més afortunada d'anar a Maó, a pesar de la falta d'aparcament ...

No hay comentarios.:

Publicar un comentario

Moltes gràcies per intervenir amb el teu comentari

Presentació

Josefina Villena
finavillena@gmail.com



Aquest Blog “Menorca – Perú i viceversa” pretén fer de lligam entre els professors d’una i altra banda, per intercanviar estratègies d’actuació dins la classe, que puguin servir com a nexe d’unió i d’intercanvi educatiu.

Com va començar aquesta idea? Com ja sabeu, l’STEI ofereix cada estiu, la possibilitat de realitzar projectes de cooperació entre diferents països llatinoamericans. La idea d’anar al Perú i de poder intercanviar sabers pedagògics amb mestres d’allà sempre ha estat un dels meus desitjos professionals.

Vam coincidir quatre professors: Na Marta González, na Noelia Madrazo, en Víctor Durbà i jo per anar a Lima i contactar amb l’IPP (Instituto de Pedagogia Popular) i l’IFEJANT ((Instituto de formación para educadores de jóvenes, adolescentes y niños/as trabajadores) per realitzar formació a mestres de les ciutats de Puno, Jaén, Piura, Chincha i Lima.

L’experiència va ser molt enriquidora per tots quatre. La veritat és que s’aprèn molt de tot el que es viu allà. Crec que noltros sortim més que beneficiats i des d’aquí m’agradaria engrescar a tot el professorat amb ganes de compartir experiències, que s’animi i s’apunti a participar!

A partir d’aquest curs 09-10, he sol·licitat una llicència de cooperació educativa al Perú, per a tot el curs escolar per anar a compartir coneixement amb mestres de Lima, Cutervo i Piura. Partiré de viatge a principis d’octubre. Ja us aniré contant com va ...