lunes, 30 de noviembre de 2009

Darrera setmana

Ja ha arribat s'hora d'acomiadar-me. Em costa pensar que ja he d' allunyar-me d'aquestes terres americanes ... però prest tornaré al Perú amb noves energies renovades.

Els mestres de Cutervo m'han demostrat moltes coses importants, apart de la seva impressionant calidesa humana: que les seves concepcions espacials i temporals són molt diferents a les nostres concepcions occidentals. La dimensió espacial, degut a les magnificents imposicions geogràfiques té molta més consistència, està molt més sobrevalorada que no la del temps. En canvi, per noltros és més aviat al contrari: el temps és el que determina moltes de les nostres actituds i comportaments. Les grans distàncies, les carreteres, la climatologia i els mitjans de transport condicionen els nostres viatges per aquest immens país en el qual la naturalesa imposa el seu criteri de forma més implacable ...
La tornada de Cutervo via Chiclayo va ser llarga però molt productiva; vaig anar al Museu en el qual es troba la càmera funerària del Sr. de Sipàn, tot un descobriment de l'any 1987 i que molts d'arqueòlegs comparen amb la trascendència del de Tutankamon, a l'Egipte. A continuació us he penjat un vídeo que mostra els artefactes reals que l'envoltàven i que ens demostren la gran capacitat artística i tecnològica de la cultura moche, apareguda abans de l'imperi Inca.

No hay comentarios.:

Publicar un comentario

Moltes gràcies per intervenir amb el teu comentari

Presentació

Josefina Villena
finavillena@gmail.com



Aquest Blog “Menorca – Perú i viceversa” pretén fer de lligam entre els professors d’una i altra banda, per intercanviar estratègies d’actuació dins la classe, que puguin servir com a nexe d’unió i d’intercanvi educatiu.

Com va començar aquesta idea? Com ja sabeu, l’STEI ofereix cada estiu, la possibilitat de realitzar projectes de cooperació entre diferents països llatinoamericans. La idea d’anar al Perú i de poder intercanviar sabers pedagògics amb mestres d’allà sempre ha estat un dels meus desitjos professionals.

Vam coincidir quatre professors: Na Marta González, na Noelia Madrazo, en Víctor Durbà i jo per anar a Lima i contactar amb l’IPP (Instituto de Pedagogia Popular) i l’IFEJANT ((Instituto de formación para educadores de jóvenes, adolescentes y niños/as trabajadores) per realitzar formació a mestres de les ciutats de Puno, Jaén, Piura, Chincha i Lima.

L’experiència va ser molt enriquidora per tots quatre. La veritat és que s’aprèn molt de tot el que es viu allà. Crec que noltros sortim més que beneficiats i des d’aquí m’agradaria engrescar a tot el professorat amb ganes de compartir experiències, que s’animi i s’apunti a participar!

A partir d’aquest curs 09-10, he sol·licitat una llicència de cooperació educativa al Perú, per a tot el curs escolar per anar a compartir coneixement amb mestres de Lima, Cutervo i Piura. Partiré de viatge a principis d’octubre. Ja us aniré contant com va ...